Czarna sól.

2022-10-03
Czarna sól.

Czarna sól.

Czym jest czarna sól?

Czarna sól indyjska, znana także pod nazwą Kala Namak to bardzo ciekawy produkt, który zasługuje na nieco więcej uwagi. Choć najczęściej mówi się o niej, że jest to sól indyjska, czarna sól wydobywana jest także na terenach Pakistanu, Bangladeszu oraz na Cyprze. Czarna sól jest zaskakująca pod każdym względem. Począwszy od smaku, bowiem chyba jako jedyna z soli posiada swój specyficzny smak i aromat, oprócz tego, że jest słona. Wyglądem także różni się od innych soli. Jej kryształy przybierają barwy brązowe i ciemno brązowe, w zależności od pochodzenia, sposobu pozyskania i grubości zmielenia.

Czarna sól - pozyskiwanie i skład.

Czarna sól uzyskiwana jest poprzez obróbkę soli kamiennej lub odparowanej ze słonej przefiltrowanej wody. Najpopularniejszą z czarnych soli jest Kala Namak, która powstaje z kruszca wydobytego w kopalniach, głównie na terenach Pakistanu. Owa sól poddawana jest obróbce termicznej w wysokiej temperaturze, z dodatkiem węgla drzewnego, nierzadko popiołów roślinnych lub kory i owoców z drzewa amla. Podgrzanie soli do ok 800 stopni powoduje jej rozpuszczanie i wchodzenie w reakcje z dodanymi składnikami. Zmienia się wówczas skład chemiczny i wygląd zastygających ponownie kryształów. Czarna sól swoją barwę zawdzięcza obecności węgla aktywnego oraz siarczku żelaza, zawiera również siarczek sodu, oraz siarkowodór, który to z kolei odpowiada za jej specyficzny zapach. Znajdziemy w niej też sporo wapnia, magnezu i potasu oraz innych cennych minerałów.

Czarna sól – niezwykła przyprawa.

Czarna sól swój charakterystyczny, niespotykany smak zawdzięcza minerałom, jakie są w niej zawarte. W podstawie jest to chlorek sodu, dlatego oczywiście jest słona, ale jest też lekko gorzkawa i pikantna, o wyczuwalnym ziemisto-jajecznym aromacie. To czyni ją nietuzinkową przyprawą, docenianą obecnie na całym świecie, ale kojarzącą się głównie z kuchnią indyjską. Czarna sól jest też chętnie stosowana w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, ze względu na ów jajeczny aromat. Sprawdza się jako przyprawa do tofucznicy i wegańskich majonezów. Czarna sól wspomaga trawienie, szczególnie potraw przyrządzanych z roślin strączkowych, ogranicza efekt wzdęcia, który często pojawia się po zjedzeniu owych przysmaków.

Właściwości lecznicze.

Od wieków czarna sól wykorzystywana była w medycynie ajurwedyjskiej i tradycyjnej ludowej w różnych miejscach świata, gdzie sól owa jest pozyskiwana. Podobnie jak każda inna z soli, czarna sól posiada właściwości odkażające, detoksykujące, przeciwgrzybicze, antyseptyczne. W Przypadku soli czarnych jednak właściwości te wydają się być nieco wzmocnione, przez obecność związków siarki, które maja podobne działanie. Wprawdzie czarna sól sprzedawana jest głównie jako sól spożywcza, świetnie nadaje się też np. do leczniczych kąpieli. Działa odkażająco i przeciwbólowo, pomaga leczyć stany zapalne, łagodzi opuchlizny. Takie kąpiele wykazują dobre skutki stosowane w okresach rekonwalescencji po rozmaitych złamaniach czy stłuczeniach. Czarna sól dobrze działa też na włosy i skórę głowy. Przeciwdziała rozdwajaniu się końcówek włosów, pomaga w walce z łupieżem. W tym celu najlepiej stosować płukanki. Z koeli jeśli chodzi o działanie wewnętrzne, czarna sól wspomaga trawienie, łagodzi wzdęcia, ogranicza zgagę. Ponadto jest niezwykle bogata w mikroelementy, dzięki czemu umieszczenie jej w naszej diecie przyczyni się do ich uzupełniania w organizmie. Czarna sól całkiem dobrze sprawdza się stosowana w roztworach do inhalacji i płukania gardła.

pixel
Zaufane Opinie IdoSell
4.81 / 5.00 129 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2022-12-16
Super szybka wysyłka, polecam
2022-11-30
Szybka realizacja zamówienia, przesyłka bardzo dokładnie zapakowana, cegły solne zabezpieczone przed przypadkowym uszkodzeniem.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij