Choose your languageand country
niemiecki
polski
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Najzdrowsza sól.

2022-09-13
Najzdrowsza sól. Najzdrowsza sól.

Najzdrowsza sól.

Czym jest sól?

Sól to naturalnie występujący na Ziemi minerał, składający się pierwiastków: sodu i chloru. W zależności od pochodzenia, miejsca i sposobu pozyskiwania, rozmaite sole różnią się od siebie składem mineralnym, barwą, teksturą, a nawet smakiem. Kamienna, himalajska czy morska, która z nich to najzdrowsza sól? Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, bowiem każda z nich jest nieco inna, oprócz chlorku sodu, czyli niejako podstawy, sole te zawierają szereg innych naturalnych minerałów w różnych proporcjach.

Czy sól jest zdrowa?

Naturalna, dobrej jakości sól oprócz sodu, który jest potrzebny do poprawnego funkcjonowania naszego organizmu zawiera szereg innych cennych dla naszego zdrowia minerałów. Jednak musimy pamiętać, że wszystko co spożywamy w nadmiarze może być szkodliwe, a nawet niebezpieczne. Dotyczy to szczególnie soli, bowiem nawet najzdrowsza sól spożywana w zbyt dużych ilościach może przyczynić się do rozwoju wielu groźnych schorzeń. Nie powinniśmy przekraczać dziennej ustalonej dawki soli, która wynosi około 5-6 gram, jest to mniej więcej jedna płaska łyżeczka. Zastanawiając się nad naszym żywieniem i tym ile soli powinniśmy używać, warto wziąć pod uwagę fakt, że sól często jest składnikiem wielu gotowych, wysoko przetworzonych produktów spożywczych, jak np. konserwy czy wędliny, a także różnego rodzaju dodatki typu ketchup czy inne gotowe sosy. Oczywiście najzdrowiej byłoby zminimalizować ilość owych produktów w diecie, wówczas moglibyśmy łatwo kontrolować dawkę spożywanej soli, jednak nie zawsze jest to możliwe, dlatego choćby była to najzdrowsza sól, zawsze powinna być używana z rozwagą.

Którą sól wybrać?

Najzdrowsza sól to taka, która nie została poddana oczyszczaniu, wzbogacaniu w składniki tak naprawdę nam niepotrzebne, a wręcz szkodliwe, jak np. antyzbrylacze. Tzw. sól kuchenna, warzona jest takim przykładem, to praktycznie czysty chlorek sodu, pozbawiony dodatkowych naturalnych minerałów, które znajdujemy w innych rodzajach naturalnych soli. Warto więc całkowicie z niej zrezygnować, na rzecz zdrowszych alternatyw, naturalnych, nieoczyszczanych soli kamiennych czy morskich.

Sól morska.

Sole morskie powstają poprzez odparowywanie wód morskich lub piany oceanicznej, jak w przypadku wyjątkowej soli Fleur de sel. Fenomen Fleur de sel polega na tym, że to chyba najzdrowsza sól wśród soli morskich, tak pod względem składu jak i czystości. Pozyskuje się ją tradycyjnymi, od wieków niezmienionymi metodami. Ową pianę suszy się w specjalnych korytkach na słońcu i wietrze, woda odparowuje, a sól krystalizuje się w specyficzne piramidki, które są potem ręcznie zbierane. Sole morskie zawierają bogactwo minerałów, wśród których znajdziemy między innymi wapń, magnez, fosfor, cynk, żelazo, brom czy miedź. Cenione przez kucharzy, ponieważ w zależności od miejsca pochodzenia mogą różnić się nieco smakiem i teksturami, występują np. jako grudki, płatki, czy wspomniane wcześniej delikatne piramidalne kryształki. Dodaje to atrakcyjności przyrządzanym potrawom, zarówno smakowej jak i wizualnej.

Sól himalajska.

O soli himalajskiej mówi się, że to najzdrowsza sól na Ziemi. Sól tę charakteryzuje wysoka czystość oraz niezwykłe bogactwo minerałów, zawiera ich ok. 84. Obok wapnia, magnezu potasu i wielu innych, znajdziemy w niej związki żelaza i manganu które odpowiadają za specyficzną różową barwę soli himalajskiej. Sól himalajska jest cennym zamiennikiem soli kuchennej, znajduje też szerokie zastosowanie w kosmetyce i lecznictwie, a także ze względu na bogatą paletę pięknych barw w jakich występuje, jako surowiec do produkcji lamp solnych, świeczników, cegieł solnych.

Sól kamienna Kłodawska.

Podobnie jak sól himalajska, jest to także jedna z najzdrowszych soli, zarówno jadalnych jak i leczniczo-kosmetycznych. Składem mineralnym zbliżona jest nieco do soli himalajskiej, zdarza się, że również występuje w podobnych, charakterystycznych różowych barwach. Cechuje ją, podobnie jak sól himalajską, wysoka czystość, ponieważ wydobywana jest z głębi Ziemi, co jest obszarem całkowicie wolnym od wszelkiego rodzaju zanieczyszczeń. Świetnie nadaje się do kuchni, szczególnie do przyrządzania rozmaitych przetworów domowych, kiszenia ogórków czy kapusty.

pixel
Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2022
Zaufane Opinie IdoSell
4.81 / 5.00 216 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-09-15
super
2024-05-16
Jak zawsze szybko, sprawnie i produkty dobrej jakości, olejki pachną dlugo i intensywnie
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij