Sól kamienna.
Sól kamienna.
Skąd wzięła się sól kamienna?
Sól kamienna jest wieków wydobywanym kruszcem z naturalnych złóż rozmieszczonych praktycznie na całej Ziemi, w różnych jej zakątkach. Sól kamienna to także sól pochodzenia morskiego. Powstała ok 250 milionów lat temu wyniku odparowania zbiorników wody morskiej, które to na przestrzeni wieków w wyniku procesów geologicznych znalazły się na dużych głębokościach. Wysokie temperatury i ciśnienie przyczyniły się do powstania dzisiejszych złóż soli kamiennej, zróżnicowanych nieco pod względem składu mineralnego. Obecnie sól kamienna jest bardzo łatwo dostępna, niedroga, powszechnie wykorzystywana na potrzeby domowe, leczniczo, w kosmetyce a także przemysłowo w różnych gałęziach.
Sól kamienna- najpowszechniejsze rodzaje.
Sól kamienna ze względu na miejsce i sposób wydobywania występuje w wielu rodzajach. Poszczególne różnią się składem mineralnym, kolorem, wielkością kryształów, a nawet nieco smakiem. W Polsce jedną z najbardziej znanych soli jest sól kamienna kłodawska. Owa sól charakteryzuje się wysoką czystością i bogatym składem mineralnym. Zawiera szereg mikroelementów niezbędnych dla zdrowia naszego organizmu, dlatego jest bardzo ceniona zarówno w kuchni jak i w kosmetyce oraz medycynie. Sól kamienna kłodawska głównie składa się z chlorku sodu (NaCl) oraz minerałów takich jak: magnez, żelazo, cynk, potas, wapń, mangan, miedź i selen. Inną nie mniej popularną, wartościową i chętnie stosowaną solą jest sól kamienna himalajska. Wydobywana tradycyjnymi metodami na terenach Pakistanu. Sól kamienna himalajska uważana jest za jedną z najczystszych soli na Ziemi, a także najbogatszych pod względem składu mineralnego. Zawiera około 84 minerałów, co zdecydowanie stawia ją w czołówce wśród wszystkich soli. Niezwykle ceniona w kuchni, tak domowej jak i przez profesjonalnych kucharzy w restauracjach na wysokim poziomie. Ogromną popularność sól ta zyskała również w medycynie zarówno alternatywnej jak i konwencjonalnej, a także w kosmetyce.
Sól kamienna zastosowanie.
Sól to chyba najpopularniejsza i praktycznie niezbędna przyprawa w naszej kuchni. Ciężko sobie wyobrazić przyrządzanie potraw bez jej użycia. Sól kamienna, jej różne rodzaje, są chętnie stosowaną zdrowszą alternatywą dla zwykłej soli kuchennej, bowiem oprócz wartości zdrowotnych, tj. bogactwa naturalnych minerałów, mają więcej walorów smakowych oraz wizualnych. Pięknie ubarwione różowe kryształy potrafią dodać estetyki wielu daniom. Dobrze się też prezentują w solniczkach czy młynkach ustawianych na stole. Ponadto sól kamienna to doskonały naturalny środek konserwujący, chętnie stosowany zarówno do domowych przetworów jak i przemysłowo. Sól kamienna już od wieków była i nadal jest szeroko stosowana leczniczo, jako środek odkażający, do kąpieli leczniczych, do inhalacji, płukanek, różnego rodzaju okładów i kompresów. Kosmetyka to też jedna z dziedzin, w których sól kamienna znalazła swoje ważne miejsce. Kąpiele solankowe z użyciem soli kamiennych działają nie tylko leczniczo, ale i pielęgnują naszą skórę, ponadto odkażająco i przeciwgrzybiczo. Sól kamienna nierzadko występuje w składzie rozmaitych kosmetyków, takich jak peelingi, szampony, mydła, a nawet kremy. Doskonale nadaje się również do samodzielnego przygotowywania domowych kosmetyków, jak sole do kąpieli czy peelingi. Sól kamienna stosowana jest szeroko także w przemyśle chemicznym, np. do produkcji chloru, sody kaustycznej, kwasu solnego, chlorków. Z kolei gorszej jakości sól kamienna przydaje się do posypywania dróg zimą.