Sól morska.
Sól morska.
Sól morska, skąd pochodzi?
Każdy obecnie dostępny rodzaj soli to de facto sól morska, czyli taka która powstała w zbiornikach ze słoną wodą. Z tą różnicą jednak, że sole kamienne powstały czasach prehistorycznych po odparowaniu dawnych zbiorników i kształtowały się przez wieki w specyficznych warunkach, co wpłynęło znacznie na ich skład, wygląd, a nawet smak. Mówiąc zatem sól morska, mamy na myśli sól pozyskiwaną współcześnie poprzez odparowywanie wody lub piany morskiej czy oceanicznej.
Sól morska – rodzaje.
Rodzai soli morskiej tak naprawdę możemy wyróżnić dokładnie tyle, co miejsc jej pozyskiwania. Woda w każdym ze zbiorników ma nieco inny skład, są też pewne różnice w sposobach pozyskiwania. Ogólna zasada jest podobna, mianowicie chodzi o odparowywanie wody morskiej i zbieranie powstałych w ten sposób kryształków grudek, płatków czy piramidek, bowiem w tak wielu formach sól morska może występować. Proces odparowywania najczęściej przeprowadza się w specjalnych zbiornikach kanałach lub korytach zwanych salinami, gdzie woda wpływa i wyeksponowana jest na działanie słońca oraz wiatru. Sól morska jak już się skrystalizuje, zbierana jest z ich powierzchni, nierzadko ręcznie lub przy użyciu tradycyjnych narzędzi, co mocno podnosi jej wartość.
Sól morska – zastosowanie.
Sól morska już od wieków znajduje zastosowanie jako sól spożywcza, lecznicza czy kosmetyczna. Bogactwo rodzai, w jakich można ją spotkać sprawia, że jest bardzo ceniona w każdej z tych dziedzin. Leczniczo i kosmetycznie głównie do kąpieli i inhalacji, jako składnik wielu leków, suplementów oraz kosmetyków.
Sól morska w kuchni.
W kuchni sól morska to niemal niezbędny produkt. Głównie dlatego, że może być zdrowszą alternatywą dla soli kuchennej. Poza tym sól morska jest nieco bardziej słona w smaku od soli kuchennej, zatem możemy używać jej mniej. Jak wiadomo, nadmiar soli w diecie może być szkodliwy, warto więc kontrolować jej ilość. Sól morska spożywcza występuje w grudkach, delikatnych kryształkach lub płatkach czy piramidkach, jak w przypadku niezwykle cennej Fleur de Sel. Tekstury takie inaczej rozpuszczają się niż twarde kryształy soli kamiennej, co sprawia, ze dają wyjątkowe doznania smakowe. Doceniana w kuchni domowej oraz przez szefów w restauracjach na najwyższych poziomach. Sól morska świetnie sprawdza się jako przyprawa do wytrawnych deserów.
Sól morska leczniczo.
W medycynie sól morska stosowana była już od wieków. Ze względu na silne właściwości odkażające, przeciwgrzybicze, jako środek wspomagający gojenie się ran, a także leczniczy przy wielu schorzeniach skóry. Tu wysoko skuteczna i ceniona jest sól morska z Morza Martwego, szczególnie karnalitowa. Owa sól ma działanie lekko złuszczające i łagodzące, co przydaje się w leczeniu chorób takich jak atopowe zapalenie skóry i łuszczyca. Ponadto kąpiele solankowe mają dobry wpływ na układ nerwowy, mięśniowy, kostny. Łagodzą bóle stawów, spowodowane stanami zapalnymi oraz na podłożu reumatoidalnym. Z powodzeniem sól morska stosowana jest zarówno w zabiegach profesjonalnych jak i domowych, do kąpieli oraz inhalacji.
Sól morska w kosmetyce.
Sól morska dodawana do kąpieli, oprócz leczniczego działania ma też działanie kosmetyczne. Wyraźnie poprawia jakość skóry, jej ukrwienie i koloryt. Pozostawia ją miękką i elastyczną, poza tym kąpiele w solance działają relaksująco i odprężająco. Bardzo dobrze sprawdza się jako podstawa do przygotowywania peelingów, zarówno ostrzejszych, o grubszym ziarnie jak i delikatnych, drobnych. Sól morska często bywa składnikiem innych kosmetyków, takich jak mydła, szampony czy kremy. Przydaje się do pielęgnacji każdego rodzaju skóry, dobre efekty daje stosowana do skóry łojotokowej, trądzikowej.