Choose your languageand country
niemiecki
polski
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Sól niejodowana.

2022-10-03
Sól niejodowana.

Sól niejodowana.

Czym jest jodowanie soli?

Jodowanie soli jest jest procesem wzbogacania soli kuchennej w jod, wprowadzono jako obowiązek w celu zapobiegania niedoborom tego cennego pierwiastka w diecie. Zwykle jest to dodawanie do soli jodanu potasu, przeprowadzane na mokro lub na sucho. Niedobór jodu może być dla człowieka niebezpieczny, jest to główna przyczyna powstawania niedoczynności tarczycy. Równie niebezpieczny dla naszego zdrowia może być nadmiar jodu, co z kolei bywa przyczyną nadczynności tarczycy oraz innych przykrych powikłań.

Sól niejodowana czy jodowana?

Nie chcemy nikogo zniechęcać do stosowania soli jodowanej, bowiem jej spożycie jest odgórnie rekomendowane, warto jednak pochylić się nad alternatywami i uzupełnieniem diety o czystą, ekologiczną sól niejodowaną. Przede wszystkim sól nie powinna być jedynym potencjalnym źródłem jodu w naszej diecie, głównie ze względu na jej ilość, którą powinniśmy ograniczać. Bez znaczenia czy jest to sól niejodowana czy jodowana, jej ilość nie powinna przekraczać 5g dziennie, co dopowiada ok. 1 płaskiej łyżeczce. Nadmiar spożywanej soli może przyczynić się do powstawania wielu groźnych chorób. Sól niejodowana zwykle jest solą lepszej jakości niż sól kuchenna, ponieważ nie została poddana procesom oczyszczania i zawiera szereg cennych minerałów naturalnie w niej zawartych, w tym również jod, szczególnie jeśli mówimy o solach morskich. Najpowszechniejszymi z soli niejodowanych są właśnie sole morskie, oraz sól himalajska i kamienna Kłodawska. Źródłem jodu w diecie są także rozmaite pokarmy, głównie pochodzenia morskiego i oceanicznego, jak np. ryby, skorupiaki, ale i wodorosty, a także mleka, tłuste sery, orzechy. Zatem osoby, które dbają o odpowiednią ilość tych produktów w diecie, mogą pozwolić sobie na to, aby sól niejodowana znajdowała miejsce na ich stole. Nie bez znaczenia jest miejsce naszego zamieszkania. Tereny nadmorskie są zdecydowanie bogatsze w jod, co za tym idzie już samo przebywanie tam sprawia, że otrzymujemy tego pierwiastka więcej. Ponadto warzywa czy owoce pochodzące z takich terenów również będą bardziej wartościowe pod względem ilości jodu, dlatego warto te wszystkie zmienne wziąć pod uwagę, zastanawiając się jak jaki udział w naszej kuchni otrzyma sól niejodowana, bowiem zarówno niedobór jak i nadmiar jodu nie jest dla nas korzystny.

Sól niejodowana – różne zastosowania w kuchni.

Sól niejodowana ostatnimi czasy zyskuje coraz większą popularność, głównie ze względu na sporą różnorodność, w zależności od miejsca pochodzenia i sposobu otrzymywania czy wydobywania, poszczególne jej rodzaje różnią się między sobą składem mineralnym, barwą, smakiem i teksturą. Dzięki tak dużej rozmaitości, sól niejodowana doceniana jest głównie w kuchni, jako podstawowa przyprawa, ale też powszechnie stosowany naturalny środek konserwujący. Przykładowo Kłodawska sól niejodowana doskonale sprawdza się do przyrządzania domowych kiszonek, głównie ogórków czy kapusty.

Sól niejodowana leczniczo.

Bogate składy mineralne poszczególnych soli niejodowanych sprawiają, że są one cennym naturalnym sposobem wspomagania leczenia wielu schorzeń. Kąpiele w solankach, szczególnie z soli morskich, działają dobroczynnie na skórę, pomagają leczyć jej choroby i dolegliwości. Świetnie też wpływają na mięśnie i stawy, szczególnie obolałe, przemęczone, wspomagają też leczenie stanów zapalnych i dolegliwości reumatycznych. Sól niejodowana himalajska, kamienna lub morska często jest podstawą do przyrządzania leczniczych roztworów używanych do inhalacji lub jako płukanek. To dość skuteczna, od dawna stosowana metoda leczenia, a zarazem dostępna, łatwa, bezpieczna i niedroga.

Kosmetyka.

Oprócz niezwykle cennych leczniczych właściwości, sól niejodowana posiada szereg innych, przydatnych w kosmetyce. Przede wszystkim odkaża i oczyszcza skórę, pozostawiając ją miękka i elastyczną, nasyconą naturalnie zawartymi w soli minerałami. Powszechnie sól niejodowana stosowana jest do kąpieli kosmetycznych, peelingów, płukanek, kompresów. Nierzadko bywa składnikiem wielu produktów takich jak mydła, żele pod prysznic, płyny do kąpieli, szampony, a nawet kremy. Chętnie wybierana jako składnik kosmetyków, które z łatwością możemy sami przygotować w domu. Takie kosmetyki są proste i szybkie w przyrządzaniu, a przy tym zdrowe i ekologiczne. Wystarczy zmieszać ulubioną sól niejodowaną z np. z oliwą z oliwek i mamy gotowy prosty peeling. Dodając olejków eterycznych lub suszonych ziół z łatwością otrzymamy aromatyczna sól kąpielową. Możliwości są niezwykle szerokie.

pixel
Pokaż więcej wpisów z Październik 2022
Zaufane Opinie IdoSell
4.81 / 5.00 213 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-03-27
Szybko i sprawnie
2024-03-24
Sprawna dostawa. Towar wysokiej jakości