Choose your languageand country
niemiecki
polski
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Sól z Morza Martwego.

2022-10-03
Sól z Morza Martwego.

Sól z Morza Martwego.

Do czego nadaje się sól z Morza Martwego?

Sól z Morza Martwego to naturalny produkt otrzymany poprzez odparowywanie wody z tego najbardziej nasyconego minerałami akwenu na świecie. W jej składzie obok chlorku sodu znajdziemy również chlorek magnezu, chlorek potasu, sód, chrom, cynk, mangan, miedź, żelazo. Sól z Morza Martwego jest niezwykle wartościową solą pod względem składu mineralnego, dlatego znajduje szerokie zastosowanie jako sól kosmetyczna, a także lecznicza. Dużą skuteczność wykazuje we wspomaganiu leczenia wielu trudnych chorób skóry, takich jak łuszczyca i atopowe zapalenie skóry.

Sól z Morza Martwego – rodzaje.

Zasadniczo sól z Morza Martwego możemy spotkać w dwóch rodzajach: podstawowej oraz karnalitowej. Ta pierwsza jest doskonałą solą kosmetyczną, bogatą w minerały, bowiem woda w Morzu Martwym charakteryzuje się najwyższą w świecie ich koncentracją. Karnalitowa sól z Morza Martwego jest dość charakterystyczna. W konsystencji jest lekko wilgotna i oleista, ponieważ jej głównym składnikiem jest uwodniony podwójny chlorek potasu i magnezu, czyli karnalit.

Zastosowanie.

Zarówno podstawowa sól z Morza Martwego, jak i karnalitowa stosowane są głównie jako sole kąpielowe. Sól z Morza Martwego odkaża skórę, oczyszcza, nasyca minerałami, pozostawia ją elastyczna i aksamitną. Skuteczna w walce z cellulitem i rozstępami. Ponadto łagodzi bóle mięśni i stawów na wielu podłożach, w tym reumatyczne. Kąpiele w soli z Morza Martwego pomagają w usuwaniu toksyn z naszego organizmu, wspomagają krążenie, łagodzą podrażnienia. Karnalitowa sól z Morza Martwego także jest doskonałą solą kosmetyczną, ale większą sławę zyskała jako sól lecznicza. Z dużą skutecznością pomaga leczyć schorzenia i dolegliwości skóry. Ceniona w walce z łuszczycą i atopowym zapaleniem skóry, a także w leczeniu wielu rodzajów grzybic. Dobra do pielęgnacji skóry łojotokowej, trądzikowej, pomaga leczyć zmiany, w tym trądziku młodzieńczego. Ciekawostką może być, że sól z Morza Martwego, zarówno karnalitowa, jak i podstawowa ma właściwości ograniczające potliwość, dlatego nierzadko bywa składnikiem naturalnych antyperspirantów, również takich, które z łatwością możemy sami przygotować w warunkach domowych. Sól z Morza Martwego nadaje się też do inhalacji, najlepiej domowych, tradycyjnych tzw. ,,parówek”. Wdychanie ciepłych oparów roztworu soli pomoże udrożnić drogi oddechowe objęte infekcją, pozwoli pozbyć się zalegającego śluzu, zadziała łagodząco na podrażnienia.

Przeciwwskazania.

Sól z Morza Martwego to produkt w 100% naturalny i pomimo jej szerokiego leczniczo-kosmetycznego spektrum działania, istnieją pewne przeciwwskazania do stosowania. Mianowicie nie należy stosować kąpieli solankowych w przypadku otwartych ran, głębokich skaleczeń, owrzodzeń. Sól wprawdzie ma właściwości odkażające, jednak w takich przypadkach może dojść do podrażnień i zaognień. Dużą ostrożność należy zachować również w przypadku nadczynności tarczycy, niewydolności krążenia, niewydolności serca. Stany pooperacyjne oraz wysokie ciśnienie także będą przeciwwskazaniem.

pixel
Pokaż więcej wpisów z Październik 2022
Zaufane Opinie IdoSell
4.80 / 5.00 198 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-03-27
Szybko i sprawnie
2023-11-23
Ok