Choose your languageand country
niemiecki
polski
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Zdrowsze sole jadalne.

2022-09-29
Zdrowsze sole jadalne.

Zdrowsze sole jadalne.

Czy sól jest zdrowa?

Sól, NaCl to naturalny związek organiczny występujący w przyrodzie. Nie jest on obojętny dla naszego organizmu, a w odpowiedniej ilości nawet niezbędny do jego prawidłowego funkcjonowania. Od wieków sól ze względu na swoje właściwości znajduje zastosowanie w przetwórstwie, medycynie, kosmetyce oraz w kuchni, jako praktycznie podstawowa przyprawa. Sól jadalna powinna być stosowana z umiarem, ale ponieważ ciężko jest wyobrazić sobie gotowanie bez jej użycia, warto wybierać zdrowsze sole jadalne, czyli takie, które nie zostały poddane obróbkom chemicznym, nie pozbawione naturalnie zawartych w nich minerałów, nie wzbogacone o szkodliwe substancje dodatkowe, jak np. antyzbrylacze.

Ile soli powinno się spożywać?

Sód oraz inne pierwiastki zawarte w zdrowszych solach jadalnych są korzystne dla naszego organizmu, pamiętajmy jednak o umiarze. Nadmierne spożywanie soli, nawet tej zdrowszej, może sprzyjać rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego, nadciśnienia tętniczego, chorób nerek oraz żołądka. Obecnie przyjmuje się, że dorosły człowiek powinien przyjmować nie więcej niż 5g soli dziennie. Niebezpieczny jest głównie nadmiar sodu, dlatego można spotkać się ze wskazaniami mówiącymi o tym, że dzienna dawka sodu nie powinna przekraczać 2000 mg, co odpowiada ok. 5g soli.

Rodzaje zdrowszych soli jadalnych.

Jak wspomniano wcześniej, wszystkie zdrowsze sole jadalne to takie, które nie zostały oczyszczone chemicznie, dzięki czemu bogate są w naturalne minerały. Rodzajów soli mamy wiele, w zależności od ich miejsca i sposobu pozyskiwania. Ciężko określić która z soli jest najzdrowsza czy najlepsza, bowiem ze względu na zróżnicowany skład mineralny mają one nieco różne właściwości. Do najpopularniejszych soli należą: -Sól himalajska o różowym zabarwieniu, uznawana za jedną z najzdrowszych soli jadalnych. Zawiera najszerszy wachlarz minerałów, bo aż ok 84, w tym w przewadze związki żelaza, co nadaje jej ową charakterystyczną barwę. -Sól kamienna Kłodawska, której skład jest nieco zbliżony do składu soli himalajskiej, zdarza się, że również występuje w podobnych różowych barwach. Sól o wysokiej czystości, ceniona zarówno w kosmetyce, medycynie jak i w kuchni jako zdrowsza sól jadalna. Chętnie wybierana do produkcji domowych kiszonek, przetworów. -Sól morska jest to sól pozyskiwana poprzez odparowywanie wody morskiej. Warto zatem zwrócić uwagę na to z których akwenów pochodzi. Aby sól ta była najzdrowsza, powinna pochodzić z najczystszych wód, np. z Morza Arabskiego. Sól morska zawiera dużą koncentrację minerałów, a także jest nieco intensywniejsza w smaku od soli kamiennych. Może występować w postaci bryłek, płatków lub piramidalnie ułożonych kryształków jak w przypadku niezwykle wartościowej soli Fleur de Sel.

Najważniejsze właściwości zdrowszych soli jadalnych.

Każda sól jadalna, która jest pozyskana w postaci naturalnej, w jakiej występuje w przyrodzie, nie poddana obróbkom chemicznym i niepotrzebnym wzbogacaniom będzie zdrowszą solą od tzw. soli kuchennej, obecnej w większości gospodarstw domowych, ale także nagminnie dodawanej do wszelkiego rodzaju produktów spożywczych wysoko przetworzonych. Ze względu na dość spore zróżnicowanie składów mineralnych poszczególnych rodzajów soli możemy dobierać je w naszej kuchni zarówno pod względem indywidualnego zapotrzebowania na minerały (np. jeśli nasz organizm potrzebuje więcej żelaza, warto wybrać sól himalajską), jak i pod względem zapotrzebowania na walory smakowe. Sole morskie np. są nieco bardziej wyraziste w smaku, można zatem używać ich mniej. Ponadto łatwiej się rozpuszczają, często znajdują zastosowanie np. przy przyrządzaniu wykwintnych deserów. Z kolei sole kamienne o większych, wolniej rozpuszczających się kryształach świetnie nadają się do różnych dań ciepłych, zarówno mięsnych, rybnych jak i warzywnych. Dodają potrawom niepowtarzalnego smaku, ale i wizualnie prezentują się doskonale. Wszelkiego rodzaju zdrowsze sole jadalne coraz częściej wybierane są przez szefów kuchni w restauracjach, oraz gospodarstwach domowych, cenione przez osoby chcące zdrowiej się odżywiać.

Podsumowując

Sól jadalna może być zdrowa, o ile dozujemy ją w rozsądnych ilościach i rozważnie dobieramy jej rodzaj. Tzw. sól kuchenna, warzona, jodowana nie jest dobrym produktem, korzystajmy zatem z szerokiego wyboru naturalnych zdrowszych soli jadalnych, obecnie łatwo dostępnych na rynku. Zapewnimy sobie wówczas różnorodność mineralną, która będzie z pewnością korzystna dla naszego zdrowia. Korzystajmy także z różnorodnych walorów smakowych poszczególnych soli jadalnych.

pixel
Zaufane Opinie IdoSell
4.83 / 5.00 150 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2023-04-15
5/5
2023-03-13
wszystko super
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij